Download Zona
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Download Zona

Sve na jednom mestu...Downloadowanje, drustvo, zabava, i jos mnogo toga....Uzivajte!!!
 
PrijemPortalLatest imagesTražiRegistruj sePristupi

 

 Igre sa kartama

Ići dole 
AutorPoruka
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 2:43 pm

CRNI PETAR


Crni Petar je bez ikakve sumnje,najpopularnija dečija igra sa kartama na Svetu.Skoro da se neće naći čitaoc ovog izdanja,a da u detinjstvu nije imao komplet karata za „Crnog Peru“.O njegovoj popularnosti govori i činjenica,da su špilovi za Crnog Petra na repertoaru svih svetskih proizvođača,kao i mnogih lokalnih distributera opreme i igračaka za decu.Može se igrati i sa standardnim špilom,ali korišćenje specijalizovanih karata služi još i učenju i edukaciji najmlađih naraštaja.Npr,špil koji je ovde opisan,pomaže deci i u upoznavanju životinjskog sveta.
U našem primeru,dat je jedan,relativno noviji špil za Crnog Petra,dizajniran u Nemačkoj .2002-e godine,a on izgleda na sledeći način:
Originalni naziv igre i kompleta karata je SCHWARZER PETER.Na kutiji komleta piše,da je igra predviđena za decu starosti,od 2 godine, pa na više.Špil sadrži 31-u kartu,od kojih su 30,raspoređene u 15 parova po dve i jednu samostalnu.Ona figurativno predstavlja „Crnog Petra“,koga po svaku cenu treba izbegavati.Po dve karte,koje čine par,na sebi imaju isti broj,a na slici je predstavljen jedan životinjski porod.Npr,karta na kojoj je nacrtana žaba sa svojim mladuncima se sparuje sa drugom,na kojoj se nalazi žabac i tome slično.
Crnog Petra ovde predstavlja crni mačor,koji po predanju i uopšte u životu,donosi nesreću.
Takođe,na jednom drugom kompletu za Crnog Petra,umesto brojeva,nalaze se različiti sitni predmeti,a sparuju se međusobno isti.Ponovo su nacrtani ženke i mužjaci pojedinih životinjskih vrsta,jer je to za decu nekako najprivlačnije.

Igre sa kartama Catalogproductpopup3212

Ovakve karte se mogu formirati i od standardnih špilova.Parove će predstavljati npr, dve crne Sedmice,dve crvene Osmice,dve crvene Dame,a pošto je Crni Petar i u originalnom kompletu bez ikakvog broja,ili simbola,najprikladniji za tu ulogu je Džoker.Ipak,pošto je ovo igra za decu manjeg uzrasta,sa korišćenjem skraćenog standardnog špila,izostaje dodatni pedagoški efekat.Igra često vrlo brzo postaje dosadna i monotona..
BROJ IGRAČA : Igra je predviđena za 2,ili 3 igrača.
TOK IGRE : Delitelj deli jedu po jednu kartu,počevši od sebe.On na kraju deljenja ima kartu više.Špil se deli ceo,a broj karata koji se nađe u rukama igača,nije toliko bitan,pošto postoje specijalizovani špilovi različitog sastava(od 33 ,37 karata i slično).
Svako pokušava u rukama spariti odgovarajuće „Parove“,pokazuje ih i spušta ispred sebe na sto.Kada svi igrači od prvobitno dobijenih karata spare sve što mogu,igra može da počne.
Prvi je na potezu igrač desno od delitelja,ili nedelitelj,ako u igri učestvuju samo dvoje. Svako na svom potezu izvlači iz lista protivnika jednu kartu,uzima je sebi,a ako je to moguće, sparuje je sa odgovarajućom i spušta na sto.Ako igraju 2 igrača,situacija je prosta,pošto svako izvlači karte iz protivničkog lista.Ako ih je troje,svako izvlači kartu iz lista svog levog protivnika.Posle izvlačenja,ako nema šta spariti,igrač govori „Dalje“,pa se njegov potez sa time završava.Igra sledeći desni igrač i izvlači kartu od protivnika,koji je upravo završio potez.
Crni Petar se ne može spariti,pošto ne postoji njegov odgovarajući par.Kada se spare sve karte,izgubio je igrač,kod koga se on nađe u rukama.
Pri učešću više igrača,onaj ko ostane bez karata,završava partiju i čeka ishod igre ostalih protivnika.
Nazad na vrh Ići dole
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Re: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 2:45 pm

UPOZNAJ EVROPU


Komplet karata „Upozna Evropu“ je prvbitno bio komponovan za istoimenu MEMO igru,a namera je,da se deca upoznaju sa Evropskim državama,kao i izgledom njihovih zastava,odnosno glavnim gradovima.O ovoj vrsti igara je bilo reči u uvodu knjige,a i na početku II-og poglavlja,gde je prva opisana igra Pelmanizam,upravo tipičan predstavnik ove vrste.Na kraju poglavlja o Dečijim Igrama,dat je detaljniji opis kompleta za Memo-igre,koji su iz dana u dan,sve brojniji i brojniji.Još jednom treba nalasiti,da su to u stvari prve igre,koje su se pojavile u kartama.Drugim rečima,karte su i nastale,upravo zbog njih.
Komplet se sastoji iz 56 karata,tačnije 28 parova.Par čine 2 karte,od kojih se na jednoj nalazi mapa države sa njenim nazivom,automobilskom oznakom i glavnim gradom.Na drugoj odgovarajućoj karti je zastava dotične države,a na njoj se takođe nalazi i njen naziv,kao i glavni grad.
Igre sa kartama 85299798
Memo-igra „Upoznaj Evropu“ je vrlo prosta.Sve karte se poređaju na sto,licem na dole.Svako na svom potezu otvara dve karte,a ukoliko se pokaže,da je otvorio odgovarajuće, sparuje ih i uzima sebi.Posle promašaja,isti igrač zatvara obe karte i vraća ih na svoje mesto.Cilj igrača je,da ih zapamte što više,kako bi pri otvaranju novih,po sećanju uspeli da otkriju i njen odgovarajući par.
Međutim,vrlo brzo se stvara i dečija igra „Upoznaj Evropu“,koja je po mnogima za mališane zanimljivija i originalnija,a evo kratkog opisa njenih pravila:
BROJ IGRAČA : 2,do 4.Ne preporučuje se deci mlađoj od 7 godina,a mogu je igrati i odrasli.
DELJENJE : Delitelj meša i deli, svakome po 4 karte,a ostatak spušta na sredinu stola, licem na dole.
TOK IGRE : Cilj igre je,odbačenu kartu na stolu,pokriti odgovarajućom,sistem mapa-zastava.Npr,ako je izbačena karta Malte,mora se prekriti zastavom iste zemlje i obrnuto.
Ako igrač pokrije odigranu kartu,odmah odigrava još jednu iz ruke,bilo koju i sa njom se njegov potez završava.
U slučaju da igrač nema potrebnu kartu,vuče jednu sa Ostatka.Ako je to slučajno ona koja je potrebna,odmah je odigrava,a zatim igra još jednu.Ako nije izvukao neophodnu kartu,on je zadržava u rukama,pa igra sledeći.
Pobednik deljenja je igrač,koji se prvi oslobodi svojih kaarata.On dobija 0 bodova,a svima ostalima se upisuje onoliko,koliko im je karata ostalo u rukama.
Partija traje do 50 bodova.Pobednik je igrač,koji u tom trenutku ima najmanji rezultat.
Nazad na vrh Ići dole
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Re: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 2:47 pm

U N O - I G R E


UNO je jedan od mnogobrojnih nestandardnih špilova.Karte nemaju klasične oznake i po malo podsećaju na dečije,ali ih već uveliko koriste svi uzrasti.Na početku je najverovatnije i bio namenjen najmlađim pokolenjima,ali se vremenom formirala čitava porodica UNO-igara,a neke su mnogo složenije od standardnih.Sve su one pre svega originalne,lepe,živopisne i po pravilu,vrlo dinamične.
Karte,koje su ovde opisane su Nemačko-Italijanska varijanta.Mogu se nabaviti u celoj Evropi,Americi,pa i kod nas.Ovde opisane igre su osrednje težine,ali se najpre morate upoznati sa sastavom samih karata


U N O - k a r t e


UNO-špil sadrži tri vrste karata:
-Brojčane karte,
-Specijalke u boji,
-Crne Specijalke.
Bročane kare i Specijalke u Boji su zastupljene u četiri različite boje: Zelenoj, Plavoj, Žutoj i Crvenoj.U ovom špilu,boja je u pravom smislu te reči farba,kao što je to bio slučaj sa prastarim špilovima iz Azije i Egipta.
BROČANE KARTE : Brojevi na kartama su označeni Arapskim ciframa,od 1 do 9. Svaki broj karte,a ukupno ih je 72.je zastupljen u svakoj boji,po dva puta,tako da postoje po dve identične brojčane
Igre sa kartama Uno_cards_0123456789
Kao što se vidi na slici,postoje po 8 karata,označenih sa jednim istim brojem.
U kompletu još postoje i Nule,ali u svakoj boji samo po jedna,tako da ih ima ukupno četiri.
Na taj način,dolazi se do ukupno 76 Brojčanih karata.
SPECIJALKE U BOJI : Specijalke u Boji su zastupljene u sve 4 boje i u svakoj postoje po 2 identične karte.Ovih karata ima tri vrste:
Igre sa kartama Uno_cards_active
Pošto je svaka od ovih karata,zastupljena u sve četiri boje,po dva puta,ukupno ih ima 24.
CRNE SPECIJALKE : Ovakvih karata ima 3 vrste,po 4 i to samo u crnoj boji,po čemu su i dobile ime.
Na crnoj karti,koja se naziva „Semafor“,pored crne osnove,ucrtane su još i sve četiri boje,a obično simbolizuje promenu farbe,ili mogućnost njenog odigravanja na bilo koju boju.U nekim igrama,preuzima ulogu Džokera.
Ukupno ih u špilu ima 12.
Igre sa kartama Uno_cards_change_color
Kada se sve sabere,ceo špil sadrži 112 karata.
U pojedinim igrama,Džokeri se ne koriste,pa se špil svodi na 108 karata.
Napomena:Da bi ove karte napravili od standardnog špila,potrebna su vam 2 kompleta,ali obavezno ona,koji sadrže po 3 Džokera i još po jednu raklamnu kartu (zbog ukupnog broja).U protivnom,Džokeri bi se morali dodati iz trećeg,istog takvog špila.Brojčane karte od 1,do 9 ostaju,a od 4 Desetke bi se morale napraviti NULE,po jedna u svakoj boji.Od ostale 4,nastale bi karte „Jolly +4“.Slike bi prešle u Specijalke u Boji,a Džokeri i reklamne karte,u „Jolly UNO“ i „Semafore“.Najčešće se sve ovo izvodi vrlo jakim flomasterom i povratka na staro više nema.
Ipak,ako savladate ove igre,obavezno pokušajte nabavaiti originalni špil,jer je užitak neuporedivo veći.
Nazad na vrh Ići dole
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Re: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 2:50 pm

A d r i a t i c
(Osnovni UNO)


Adriatic je prvobitni oblik Uno-igara,koji se i danas nalazi na uputstvima u kompletima,nabavljenih u Italiji,Hrvatskoj,Sloveniji.Pošto se izvodi bez Džokera,pogodan je i za igru sa stadardnim špilovima,jer se koriste ukupno 108 karata.U ovoj varijanti se već uveliko organizuju i mnogobrojni turniri,širom Mediterana.
Igra je predviđena za 2,pa čak do 10 igrača.
Pored Brojčanih karata,kojih ima,u svakoj boji,po 19 (ukupno 76),posebne karte su sledeće:
-„Uzmi 2“ , u četiri boje po 2 karte,ukupno 8.
-„Promena Smera“ , u četiri boje po 2 karte,ukupno 8.
-„Preskok“ , u četiri boje po 2 karte,ukupno 8.
-„Jolly“ , ukupno 4.
-„Jolly +4“ , ukupno 4.
Džokeri (UNO) se u ovoj igri ne koriste.Takođe,nisu u upotrebi ni nazivi „Most“, „Semafor“ i „Stop“.
DELJENJE i TOK IGRE : Svakome se podeli po 7 karata,a prva sledeća se otkriva i postavlja na sredinu stola.Sa njom započinje Hrpa za Odbacivanje.Pored nje se spušta Ostatak, licem na dole.
Svako na svom potezu,odbacuje jednu kartu iz ruke na Hrpu,a ona mora biti istog broja,ili u istoj boji sa gornjom.Npr,ako je gornja karta na Hrpi Crvena Trojka,igrač mora igrati bilo koju Trojku,ili bilo koju crvenu kartu,uključujući i Specijalke.Ako nema šta,igrač kupuje jednu sa vrha Ostatka,pa ako je može odigrati,to dmah i čini.U protivnom,kupljenu kartu zadržava u rukama,pa igra sledeći.
Igru počinje igrač levo od delitalja.Na samom početku,smer igre je levi,ali se tokom igre menja nekoliko puta.Prva okrenuta karta na talonu može biti bilo koja,osim Jolly +4.Ako je okrenuta baš ona,vraća se u sredinu špila,a izbacuje se nova.
Svako na svom potezu,može odigrati samo po jednu kartu.odnosno,samo po jednu kupiti sa Ostatka,osim ako se na vrhu Hrpe nađe neka Specijalka i tada se postupa na sledeći način:
Uzmi 2 – Ako je ova karta na vrhu Hrpe,sledeći igrač kupuje 2 karte sa ostatka i propušta potez.
Promeni Smer – Kada je ova karta na vrhu Hrpe,igra menja smer.Umesto levog,sada je na potezu desni igrač,a pri sledećoj pojavi iste karte,smer se vraća na staro i tako naizmenično.
Preskok – Pri odigravanju ove karte,sledeći igrač propušta svoj potez.
Jolly – Ova se karta može odigrati u bilo kom trenutku i na bilo koju kartu.,osim ako igrač nije dužan vući 2,ili 4 karte sa Ostatka,odnosno preskočiti potez.Pri odigravanju Jolly-ja, isti igrač govori i boju,koja se dalje mora igrati.
Sve opisane Specijalke se mogu igrati na svoju boju,ili na istu takvu gornju kartu.
Jolly +4 – Za razliku od predhodnih,ova Specijalka se sme odigrati jedino u slučaju,da igrač u rukama nema ni jednu kartu u boji gornje na Hrpi.Npr,ako je na vrhu Hrpe Crvena-Petica,igrač može odigrati Jolly +4,samo ako u rukama nema ni jednu crvenu kartu,uključujući i Crvene Specijalke.Pri tome,Jolly se ne smatra crvenom kartom,iako se na nju može igrati
.Jolly+4 se može odigrati,ako igrač ima jednu,ili više Petica u drugim bojama.
Pri odigravanju Jolly +4,sledeći igrač kupuje 4 karte sa ostatka i propušta potez. Igrač, koji ju je odigrao,govori boju,koja se mora igrati u nastavku partije.
KRAJ IGRE : Cilj igrača je,da se što pre oslobode karata iz ruku.Kada igrač odigra svoju pretposlednju kartu,mora reći: „Uno“,što označava da je ostao samo na jednoj karti.Ako propusti da na ovaj način objavi jednu kartu u svojim rukama,a to bilo ko od protivnika primeti, isti igrač za kaznu kupuje 2 karte sa Ostatka.
Čim neko odigra svoju poslednju kartu,igra se prekida i sledi bodovanje.Međutim,ako je poslednja odigrana karta „Uzmi 2“,ili „Jolly +4“,sledeći igač ipak pre zavšetka igre,kupuje 2, odnosno 4 karte sa Ostatka.
BODOVANJE : Bodove dobija samo pobednik,a oni se formiraju sabiranjem karata, koje su ostale u rukama protivnika.
Brojčane karte vrede prema svojim nominalima.
Sve Specijalke se boduju,sa po 20 bodova.
Nule vrede po 10 bodova.
Posle upisivanja bodova,sledi novo deljenje.Patija traje do 500 bodova,a pobednik je igrač,koji prvi dostigne,ili premaši taj rezultat.
KAZNE : Ako igač odigra pogrešnu kartu,odigra „Jolly +4“ a ima boju,odnosno , govori protivniku šta da odigra,uvek se kažnjava tako,što mora vući sa ostatka 4 karte.
IGRA U DVOJE : U igri za dvoje,postoji razlika samo pri odigravanju karte „Preskok“,odnosno „Promena Smera“.U oba slučaja,isti igrač igra još jednom.

IGRA U PAROVE


Kako je UNO predviđen za veći broj igrača,tako i u Igri Parova često učestvuje 3,4,ili čak 5 ekipa,od po 2 igrača.
Ako igraju samo 2 para,partneri sede jedan naspram drugog,a igrač koji prvi ostane bez karata,donosi pobedu svojoj strani.Posle toga,sabiraju se bodovi u rukama članova protivničke ekipe i njihov zbir se upisuje pobednicima.
Ako su pak,u igri više parova,što je naročito čest slučaj na Turnirima,bodovanje se nešto razlikuje.Pobednički par ostaje bez bodova,a ostali parovi dobijaju bodove,koji su jednaki zbiru karata u rukama obojice partnera.Kako koji par dostigne 500 bodova,tako ispada iz dalje igre.Kada u konkurenciji ostanu samo 2 para,počinje finalni deo igre.Njihovim trenutnim rezultatima se dodaje znak minus i od tada se produžava sa standardnim bodovanjem.Sada ponovo,pobednici dobijaju bodove i to.zbir preostalih karata u rukama oba protivnika.Pobednici su igrači,koji prvi stignu do 500 bodova.


EKIPNI UNO

Ekipe broje 3,do 5 igrača,koji za stolom sede naizmenično sa protivnicima.U igri uvek učestvuju 2 ekipe.
Kada se neko oslobodi svojih karata,on može obustaviti igru,ali se bodovi sabiraju i jednoj,i drugoj strani.U slučaju da ekipa igrača koji se oslobodio karata ima manje bodova u rukama,ona je pobednik i samo se njoj upisuju bodovi protivničke strane.Međutim,ako protivnička strana ima manji zbir zaostalih karata,onda se samo njima pišu protivnički bodovi kao pobednički rezultat.
Upravo zbog toga,igrač koji izlazi iz igre,odlučuje o tome,da li se igra prekida,ili produžava.U drugom slučaju,njegova strana je u ogromnoj prednosti.Kad god dođe red na njega za igu,to umesto njega izvodi partner,koji mu je najbliži sa desne strane.On u svakom sledećem krugu igra po dva puta.Kada neko od preostalih igrača ostane bez karata,na njemu je da donese odluku o sudbini dalje igre.Ako je to ponovo igrač iste strane,a igra se produži,njegovi partneri igraju za sebe,ali i za dvojicu partnera.
Ako u međuvremenu,bez karata ostane neko iz protivničke ekipe,on ima isti izbor.
Ipak,treba imati u vidu,da je bodovni saldo,koji se upisuje pobedniku veći,ako se igra obustavi ranije.Naime,pošto se uvek upisuje zbir iz ruku protivnika,bez obzira na superiornost strane u slučaju smanjenja broja igrača,protivnici će uvek po nešto odigrati i umanjiti bodove u rukama.
Nazad na vrh Ići dole
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Re: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 2:57 pm

U N O


Po nazivu bi se reklo,da je ovo osnovna igra sa UNO-kartama,odnosno,da je komplet namenjen i dizajniran,upravo za nju.Ipak,Uno je naknadno komponovan i to tek kada se uvidelo, da su ovakve karte prihvaćene i u ozbiljnijim karatškim krugovima.Igra podseća na Mau-Mau,ali se uvode niz novih pravila,što Uno čini znatno složenijom,ali i neuporedivo lepšom igrom.Igraju je prvenstveno odrasli,ili eventualno deca starijeg uzrasta.Trenutno najveću popularnost,Uno ima u Nemačkoj i Americi,što najbolje i oslikava njihov mentalitet.Nemci koriste svaki trenutak slobodng vremena za odmor,opuštanje i relaksaciju,ali i ludu zabavu.Ishod partije, veoma mnogo zavisi od umešnosti igrača.
BROJ IGAČA : 2,do 7.Optimalan broj je 4.
DELJENJE : Svaki igrač od delitelja dobija po 10 karata.Ako u igri učestvuju 5,do 7 igrača,svakome se dele po 8 karata.Sledeća se u svakom slučaju okreće i postavlja otvoreno na sredinu stola.Ona predstavlja „Startera“,tj. početnu kartu.Ostatak se spušta pored nje,licem na dole.
CILJ IGRE : Osnovni cilj je,što pre se osloboditi karata iz ruku.U svakom potezu, igrač odigrava po jednu svoju kartu na Hrpu za Odbacivanje,koja se formira na Starteru.Pošto se odigravanje na Hrpu vrši po određenim pravilima,onaj ko ne može ispuniti potreban uslov,uzima dodatne karte sa Ostatka,a često i po njih 10-ak u potezu.Kada se neko oslobodi karata iz ruku, igra se prekida,a on postaje pobednik tog deljenja.Još jedino preostaje upisati bodove,pa se prelazi na novo deljenje.
TOK IGRE : Najpre,delitelj mora obezbediti,da Starter bude Brojčana karta.Ako je okrenuta bilo koja Specijalka (u boji ili crna),on je uzima sebi,a na talon izbacuje Brojčanu kartu iz svog lista.U slučaju da se dogodi,da ni jednu kartu te vrste ne poseduje,kupuje sa Ostatka,sve dok je ne dobije i ne odigra.Pri tome,sve ostale novokupljene karte zadržava.Čim se na mestu Startera okaže Brojčana karta,igra može da počne.
Ako predpostavimo da je smer igre desni,prvi na potezu je igrač desno od delitelja.On odigrava jednu kartu na Startera,koja mora biti iste boje sa njim,ili da na sebi ima istu brojčanu oznaku.Ako nema ni jednu takvu,vuče jednu po jednu sa Ostatka,sve dok je ne dobije i ne odigra.Sa tim bi se njegov potez završio,pa igra sledeći desni igrač.Starter je bitan samo za prvog igrača,a za svakog sledećeg,merodavna je karta,koja se nalazi na Hrpi,odnosno,poslednja odigrana.
Pri svakoj nemogućnosti igre,uvek se vuku nove sa Ostatka,pa partija može potrajati prilično dugo.
Ovakva igra bi bila isuviše prosta,a vrlo brzo bi postala i monotona,ali postoje i dodatna pravila,koja su uglavnom vezana za Specijalke.One je prilično usložavaju,ali i mnogostruko ulepšavaju.
2+ : Ova karta obavezuje sledećeg igrača,da vuče 2 karte sa Ostatka,a da pri tome ništa ne odbacuje.Igru produžava sledeći desni igač i to,odigrava kartu iste boje (brojčanu,ili specijalku),Semafor,ili Džokera.Sama karta „2+“ se odigrava isključivo na Brojčanu kartu iste boje.
Stop : Karta „Stop“ označava,da igrač kupuje kartu sa Ostatka i propušta svoj potez. Ona se može odigrati na bilo koju kartu iste boje (Brojčanu,ili Specijalku),a takođe i na Džokera i Semafor,ako odgovara zahtevanoj boji.Posle propuštenog poteza,sledeći igrač odigrava,bilo koju kartu iste boje,Džokera,ili Semafor.
Most : Most obavezuje igrača,da propusti svoj hod bez dodatne kupovine.On sam se može igrati na bilo koju kartu iste boje,kao i na Semafor i Džokera,pod uslovom da odgovara boja.Na njega se u daljoj igri može odigrati karta u istoj boji,Semafor,ili Džoker.
Džoker : Kao u mnogim igrama sa kartama,Džoker menja bilo koju kartu.Ako je npr, na Hrpi Crvena-Petica,Džoker,koji bi se na nju odigrao,predstavljao bi takođe Crvenu-Peticu.U slučaju da se odigra na Specijalku u boji,on prestavlja kartu te boje,bez brojčane oznake.Džoker se ne može odigrati na Semafor,ili na „4+“.Na njega se može odigrati bilo koja karta u boji, koju on sam menja,kao i karta istog broja,ako je Džoker odigran na Bojčanu kartu.Iz predhodnog primera,ako je odigran na Crvenu-Peticu,preko Džokera se može igrati bilo koja crvena karta ili bilo koja Petica.U slučaju da je Džoker odigran na Crveni-Most,preko njega se mogu igrati samo crvene karte.
Semafor : Semafor se može odigrati na bilo koju kartu,osim na „4+“,a pri tome dolazi do sledećih situacija:
-ako je Semafor odigran na Brojčanu kartu,ili na Džokera,koji menja Brojčanu kartu,sledeći igač preko njega igra kartu istog broja,ali obavezno druge boje.Ako takve nema,kupuje sa Ostatka najviše do 3 karte,posle čega igra sledeći igrač.
-ako je Semafor odigran na neku Specijalku u boji,ili Džokera,koji se nalazi na Secijalki (ima samo obeležje boje),obaveza igrača je,odigrati bilo koju kartu,u jednoj,od preostale tri boje.
4+ : Ova karta obavezuje igača ,da vuče 4 karte sa vrha Ostatka i da propusti potez.Ona sama se odigava na Brojčanu kartu bilo koje boje,a pri tome igrač obavezno govori boju,u kojoj mora biti sledeća karta.Na „4+“ se igra isklučivo Brojčana karta zatevane boje.
BODOVANJE TOKOM IGRE : Tokom igre,igači zarađuju Table.Na kraju partije, svaka donosi po 1 bod.
Table se dobijaju u sledećim situacijama:
-Kada se na Hrpu odigra identična karta sa predhodnom,kako po boji,tako i po numeraciji.Za takav potez,igrač dobija 2 Table.Važi i situacija,kada se Džoker odigra na Brojčanu kartu (on u tom slučaju predstavlja istu takvu).Ako u produžetku igre,i treći igrač odiga istu kartu za redom,ili Džokera,on dobija 4 Table.Sledeći igrač bi imao nagradu od 8 Tabli itd.Treba imati na umu,da se u špilu nalaze samo dve iste karte,ali i 4 Džokera,tako da je teoretski moguće kartu ponoviti,čak 6 puta za redom.
-Kada se na Hrpi nađe Nula,pa se na nju odigra druga (Nule u svakoj boji ima samo po jedna),dobija se 1 Tabla .Ovde takođe važi i Džoker.Treća Nula za redom (ili Džoker) donosi 2 Table,četvrta 4, itd.
-Kada posle Stopa,ili Mosta igrač propusti potez,a sledeći odigra identičnu kartu (Stop,ili Most),dobija 3 Table.I ovde važe Džokeri,a slede uvećanja: 6,12,24 itd.Naravno,da bi se dobila nagrada,Stop,odnosno Most,moraju biti iste boje sa predhodnim.
-Kada se odigra Semafor,a igrač,ili igrači kupuju sa Ostatka,za svaku kupljenu kartu, igrač koji ga je odigrao,dobija po jednu Tablu.
KRAJ OSTATKA : Kada se vuče poslednja karta Ostatka,način igre se menja.Sada karte: Stop,2+ i 4+,više nemaju nikakvu ulogu.Njih igrači izbacuju iz svojih listova,a stavljaju se u sredinu Hrpe za Odbacivanje.Svaka ovakva odbačena karta,donosi kaznene bodove,koji se ovde takođe evidentiraju uz pomoć Tabli.Tačnije,za svaku kartu koju igrač odbaci,svakom protivniku se upisuje Tabla.Pri tome:
-za Stop se upisuje 1 Tabla,
-za 2+ se upisuju ,svakome po 2 Table,
-za 4+,protivnici dobijaju po 4 Table.
Ako je odigrana karta „4+“,a u Ostatku nema dovoljno karata za kupovinu (npr,igrač kupi poslednje 3 karte),za svaku koja fali,igrač koji je odigrao pomenutu kartu,dobija kaznu. Ponovo,svaki protivnik,uključujući i onoga koji je kupovao,za svaku kartu,dobija po 1 Tablu.
NASTAVAK IGRE : U nastavku igre,ko nema šta igrati,umesto kupovine,prosto govori:“Dalje“,a igru produžava sledeći desni igrač.Za svako „Dalje“,igrač koji je odigrao predhodnu kartu,dobija po 1 Tablu.Ako više njih za redom kažu „Dalje“,svako donosi po 1 Tablu.
KRAJ PARTIJE : Kraj partije je,kada se noko od igrača oslobodi svojih karata iz ruku.Njemu se piše:broj karata koje su ostale u rukama protivnika,dodatna nagrada od 10 bodova,kao i po 1 bod za svaku osvarenu Tablu tokom deljenja.
Sledeći igrač sa najmanje karata u rukama,takođe dobija bodove.On najpre odbacuje svoje karte iz ruku,a isto toliko obacuju i svi ostali.Tek sada se i njemu upisuje,za svaku preostalu kartu kod protivnika,po 1 bod,a takođe,po 1 bod dobija i za svaku svoju ostvarenu Tablu.
Dalji postupak je identičan i za sledećeg igrača.
Na kraju,poslednji sa kartama u rukama,dobija samo bodove za svoje ostvarene Table.
Ako igrač ostvari pobedu pre završetka Ostatka,dobija bodove za karte,koje su preostale u rukama protivnika,nagradnih 25 bodova za završetak partije,kao i nagradu za ostvarene Table.Svi ostali u ovom slučaju,dobijaju samo bodove za svoje Table.
Ako igrač pobedi,a da pri tome nije vukao ni jednu kartu sa Ostatka,svi bodovi se dupliraju.
Ako se igra zablokira,tako da niko nema šta odigrati,nagrada za završetak partije izostaje.Igrač sa najmanje karata u rukama odbacuje svoje karte,pa isto toliko odbacuju i svi ostali.On dobija bodove za preostale karte u rukama protivnika i svoje ostvarene Table tokom igre.Dalje se na isti način boduju i sledeći igrači.
Broj deljenja je jednak broju igrača,kako bi svako delio po jednom.Posle toga,pobednik je igrač sa najviše ostvarenih bodova.


UNO SA PRENOSOM


Ovo je varijanta upravo opisane igre,sa samo jednom razlikom.
Kada je odigrano 2+,ili 4+,igrač koji treba da vuče sa Ostatka,može se ipak spasiti.On to čini tako,sto na 2+ ,odigrava takođe 2+ u istoj boji,pa se obaveza prenosi na sledećeg.On sada mora vući 4 karte.Takvih karata ima samo dve,pa mu spasa nema.
Pri igranju 4+,situacija je nešto drugačija.Kako njih ima 4 u špilu,to i III i IV igrač imaju šansu da odigraju isto,a sledeći kupuje 8,12,ili čak 16 karata.,što je prava retkost.
Ovo pravilo ne važi za Stop.Stop na Stop se ne može igrati.


UNO SA MOSTOM


Ovo je još jedno dodatno pravilo,koje diktira potouno drugačiju igru.Karta Most,pored svoje uobičajene funkcije,može se koristiti i kod prelaza.Na kartu „2+“,pored iste takve,može se odigrati i Most iste boje,pa igra prelazi sledećem igraču.Npr,I igrač odigrava „2+ žuto“,II igrač igra identičnu kartu,pa bi sada III trebao kupiti 4 karte sa Ostatka.On u ovoj varijanti ima pravo odigrati „Žuti-Most“,pa obaveza kupovine 4 karte prelazi na IV-og igrača.
Primećujete,da Most prevodi igru na sledećeg igrača,ali ne uveličava kupovinu.
Još zanimljivija situacija se može dogoditi u slučaju karte „4+“.Na nju se može igrati Most bilo koje boje,pa je situaciju neophodno predstaviti na primeru:
I igrač II igrač III igrač IV igrač
4+ 4+ Crveni Most Žuti Most
4+ Zeleni Most Žuti Most Zeleni Most
Plavi Most
I pošto nema adekvatnog odgovora,II igrač kupuje 12 karata (za tri odigrana 4+).
Pored kupovine,igrač još i propušta svoj potez.
U ovoj igri,i po desetak Specijalki izlaze za redom,što predstavlja pravu poslasticu,ali po mnogima i kvari ostali tok igre.
Nazad na vrh Ići dole
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Re: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 3:13 pm

Remino UNO


Prema svom nazivu,Remino-Uno je najverovatnije novokomponovana Italijanska UNO-igra.Iz njenog naziva se takođe može zaključiti,da je u pitanju vrsta Remija,prođilagođena UNO kartama.
DELJENJE : Delitelj deli svakom igraču po 14 karata,a prvom desnom od sebe,15. Karte se dele,jedna po jedna.Prva sledeća se okreće i postavlja na sredinu stola,licem na gore.U slučaju da nije Brojčana,okreće se sledeća i postavlja preko nje,a ako ni ona nije Brojčana,onda i sledeća i tako redom.Prva Brojčana karta,koja se pojavi,tu i ostaje.Preko nje se poprečno postavlja Ostatak,licem na dole,tako da je delimično prekriva.Eventualne Specijalke,koje su okrenute u međuvremenu,postavljaju se pored Ostatka,ne učestvuju u daljoj igri i predstavljaju početak Hrpe za Odbacivanje.Preko njih se postavlja sledeća karta,a u slučaju da nije Brojčana, okreće se i sledeća i tako dalje.Kada se i na Hrpi okaže karta sa brojem na sebi,igra može da počne.
Na talonu je sledeća situacija:
-Ostatak,sa licem na dole.
-Brojčana karta ispod Ostatka,delimično pokrivena.
-Hrpa za Odbacivanje,na čijem vrhu se nalazi Brojčana karta.
TOK IGRE : Igrač desno od delitalja igra prvi,a kako ima kartu više,u prvom potezu samo jednu odbacuje na Hrpu.To obavezno mora biti Brojčana karta.Kao i u ostalim vrstama Remija,u daljem toku igre,igrači najpre vuku sa Ostatka,a posle toga odbacuju jednu kartu na Hrpu.
U II-om i III-em krugu igre,svi igrači nastoje da se „otvore“ (izlože neku svoju kombinaciju karata na sto).Pošto Uslov za Otvor u ovoj igri ne postoji,dovoljeno je,da se na sto spusti samo jedna,bilo kakva Kombinacija.U prva tri kruga igre,na Hrpu svi odbacuju samo Brojčane karte.
Počev od IV-og kruga,na Hrpu se mogu odbacivati i Specijalke : „Stop“,„2+“ i „4+“. U tom krugu,svako ko se nije otvorio,dobija kaznu,od po +10 bodova.U svakom sledećem krugu,igrač dobija po 5 bodova,sve dok se ne otvori.
Igrač,koji se otvorio,od IV-og kruga ima pravo: izlagati,prilagati na tuđe izloške, menjati Džokere iz postojećih,a na Hrpu može odbacivati još i Specijalke.Igrač koji se nije otvorio,ništa od ovoga ne sme činiti.
CILJ IGRE : Kao i u svim ostalim Remijima,cilj svakog igrača je,da se što pre oslobodi karata iz ruku,izlaganjem i prilaganjem na tuđe izloške.Tokom igre,mogu se menjati Džokeri,iz već postojećih izložaka.Poslednja karta iz ruke se ne sme odbaciti na Hrpu,već se mora izložiti.U poslednjem potezu pred „zatvaranje“,igrač sme vući kartu,koja se nalazi ispod Ostatka,umesto sa njega.
SPECIFIČNOSTI U IGRI : Uobičajeni način igre je,da igrač na svom potezu vuče sa Ostatka,izlaže ili prilaže i najzad,jednu kartu odbacuje na Hrpu za Odbacivanje.Ako se već ranije otvorio,umesto sa Ostatka,na početku svog poteza može vući i gornju kartu sa Hrpe,pod uslovom,da je odmah zatim izlaže,ili prilaže.Međutim,ovde se sada pojavljuju određene razlike u Izlošcima,odbacivanju na Hrpu itd.
U Reminu-UNO je čest slučaj,da je igrač primoran vući i po nekoliko karata sa Ostatka, tako da se njihov broj u rukama prilično povećava.
IZLOŠCI : Izlošci su,kao i u svakom drugom Remiju,Grupe istih karata i Nizovi u boji.Kao „Divljaci“,koji menjaju sve ostale karte,u ovoj igri se pojavljuju:Džokeri,Semafori i Mostovi.Ove tri vrste Specijalki se ne smeju odbacivati na Hrpu.Zbog toga se pojavljuje ogroman problem,kako se osloboditi Divljaka iz ruku.
Grupu čine 3,ili 4 karte istog broja i obavezno,različitih boja.U Grupi se može naći i Džoker,ali samo jedan.Džokeri se samo u Grupama i mogu izlagati.Oni se ne smeju odbacivati,niti se naći u Nizovima.Kada se Grupa kompletira sa kartama sve četiri boje,Džoker se uzima u list..
Igre sa kartama 30379442
Komletna Grupa Grupa sa Džokerom Grupa Nula
Grupe Nula su specifične u toliko,što se ove karte ne smeju ređati u Nizovima,niti se mogu odbacivati na Hrpu.Igrač,koji poseduje u rukama Nule,mora ih složiti u Grupu,sa ili bez Džokera.U protivnom,nikako ih se drugačije ne može osloboditi.Nule se mogu prilagati na već postojeće Grupe Nula,a jedna se sme odbaciti i na Hrpu,ali samo u poslednjem potezu,kada igrač sa njom „zatvara“.
Nizovi u Boji su Izlošci,u kojima ulogu Džokera preuzimaju Mostovi i Semafori. Jedino ograničenje pri formiranju Nizova je,da se ove karte ne smeju naći na prvom,ili poslednjem mestu.Mostovi se mogu naći i jedan do drugog u Nizu.
Igre sa kartama 66180532
U situaciji na slici,u Crvenom Nizu,od Petice,do Devetke,Mostovi menjaju Sedmicu i Osmicu i takođe moraju biti crveni.
Pored Mostova,u Nizu se mogu pojavljivati još i Semafori.U tom slučaju,Niz iza Semafora mora biti obavezno druge boje.
Igre sa kartama 000snf
U primeru na slici,Sedmica i Osmica su zelene,sledi Semafor,pa Devetka koja je crvena.
Nizovi se formiraju,od 1,do 9.Iza Devetke,a ni ispred Keca,niz se ne može produžavati.
Nule se ne smeju naći u Nizovima.
Igre sa kartama 0000m
Složeni Niz
Na slici je jedan primer složenog Niza,u kome se boja menja,čak dva puta,pošto se u njemu nalaze 2 Semafora.Prisutna su takođe i 3 Mosta,koji menaju Brojčane karte.Ipak,od svega je najvažnije,da je ispunjen osnovni uslov,odnosno,da Dvojka i Osmica nisu „divljaci“.
PRILAGANJE : Prilagati se može,kao i u svakom drugom Remiju,kako na Grupe,tako i na Nizove u boji.Međutim,ovde se pored Brojčanih karata,mogu prilagati,i Mostovi i Semafori.
Igre sa kartama 00000f
UZIMANJE DIVLJAKA : Džoker se iz Grupe može uzeti,tek kada se ona kompletira. Iz Niza se mogu uzeti i po nekoliko karata odjednom.To su najčešće Most,Semafor,ali sa njima često i po neka Brojčana.
Igre sa kartama 000000uvu
U I-om primeru,dodaju se 5,6 i 7 plavo,Semafor se pomera,a uzimaju se 3 Mosta.
U II-om primeru,postavlja se zelena Devetka,a plava i Semafor se uzimaju.Brojčana karta se uzima jedino sa ciljem,da se sa njom uzme i Semafor.
ODBACIVANJE NA HRPU : Svaki potez se završava odbacivanjem jedne karte na Hrpu.Odbaciti se može bilo koja Brojčana karta,osim Nule.Takođe,odbacuju se i „Stop“ i „2+“,ali samo ako je gornja kata na Hrpi iste boje sa njima.U slučaju da se odbaci Stop,sledeći igrač propušta svoj potez,a ako je odbačena 2+,on još mora i kupiti 2 karte sa Ostatka.Posle propuštenog poteza,sledeći igrač odigrava bilo koju kartu iste boje,ili istu takvu Specijalku u nekoj drugoj boji.
Ako igrač vuče kartu sa Hrpe za Odbacivanje,a ispod nje se okaže „Stop“ ,ili „2+“,on mora ispoštovati pravila za tu kartu,odnosno,propušta potez,ili čak uzima 2 karte sa Ostatka.
Ako se na Hrpi nalazi karta bilo koje boje,ali obavezno različite od boje Hand-karte ispod Ostatka,na nju se može igrati i karta „4+“.Ona označava,da sledeći igrač kupuje 4 karte sa ostatka i propušta svoj hod.Međutim,pomenuti igrač se može spasiti tako,što odigrava još jednu kartu „4+“,pa sada sledeći kupuje 8 karata.I on se može spasiti na identičan način,a obaveza sledećeg se uvećava,još za 4 karte.
Kada neko izvrši kupovinu i propusti potez,na kartu „4+“ se igra bilo koja Brojčana karta.U slučaju da igrač ima samo Specijalke i Divljake,kupuje sa Ostatka,dok je ne dobije i ne odigra.
ZAVRŠETAK DELJENJA : Igra u deljenju se završava tako,što se neko oslobodi svih svojih karata i on postaje pobednik.Ako se Ostatak iscrpi,a niko se nije oslobodio karata, igra se nastavlja.Sada odbacivanja više nema.Svako vuče gornju kartu sa Hrpe,a zatim izlaže i prilaže.Ako se na ovaj način kupi i poslednja karta,a niko nije završio partiju,pobednik je igrač, koji ostane sa najmanjim brojem bodova u svojim kartama
BODOVANJE : Igrač,koji ostvari pobedu pre završetka Ostatka,dobija nagradu od -20 bodova.Ako se oslobodi svojih karata posle istrošenog Ostatka,nagrada je -10 bodova.Ako se do pobednika došlo tako,što igrač ima njmanji zbir bodova u preostalim kartama,jedina nagrada je, što će to deljenje proći bez ikakvih bodova.
Svima ostalima se u svakom slučaju upisuje zbir bodova u preostalim kartama u rukama.
Za ovu priliku,karte vrede:
-Brojčane karte...............................po 1 bod,
-Nula....................................................2 boda,
-Most...................................................2 boda,
-Stop....................................................2 boda,
-2+.......................................................3 boda,
-Semafor..............................................4 boda,
-4+.......................................................5 bodova,
-Džoker................................................5 bodova.
Partija traje do 100 i više,a pobednik je igrač sa najmanje bodova u trenutku završetka.
Nazad na vrh Ići dole
Dok Holidej
Novi clan
Novi clan
Dok Holidej


Broj poruka : 12
Godina : 60
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 23.06.2009

Igre sa kartama Empty
PočaljiNaslov: Re: Igre sa kartama   Igre sa kartama Icon_minitimeSub Jul 18, 2009 3:21 pm

U n o t a n


Ovo je igra-slagalica sa UNO-kartama.Za razliku od ostalih igara ove vrste,koje su mahom proste i lake za igru,prisustvo Specijalki ovde toliko usložava situaciju,da se Unotan uglavnom sreće u ozbiljnijim kartaškim krugovima.
CILJ IGRE : Igrač dobija od delitelja određeni broj karata,kojih se nastoji osloboditi pre protivnika.Pri tome,karte se ređaju po određenim pravilima,a u nedostatku onih,koje se mogu odigrati,kupuju se dodatne sa ostatka.Takođe,i sa Specijalkama,igrači jedni druge prisiljavaju na kupovinu,što igri daje dodatnu draž i težinu.
BROJ IGRAČA : Optimalan broj igrača je 4,ali ih u igri mogu učestvovati i više,ili manje.
DELJENJE : Delitelj deli svakom igraču po 10 karata,a ostatak postavlja na sredinu stola.
POČETAK IGRE : Prvi na potezu je igrač desno od delitelja.On spušta jednu Brojčanu kartu otvoreno na sto.Sledeći igrač na nju odigrava kartu iste boje,ali prvu veću, odnosno,prvu manju.Umesto toga,on još može i započeti niz u drugoj boji.Svi novi nizovi u tom deljenju,moraju započinjati Brojčanom kartom iste vrednosti.Znači,prvi igrač svojim prvim potezom,diktira početke svih ostalih Nizova.Tokom jedne partije,mogu se otvoriti ukupno 8 nizova.Ako je npr,kao prva karta odigrana Crvena-Petica,svih ostalih 7 petica se tokom igre postavljaju pored nje i svaka predstavlja početak novog reda.
Niz se formira tako,što igrači,npr. na Petice ređaju: 6,7,8,ili 4,3,2 itd.Pri tome,svaka karta,delimično prekriva predhodnu.
Ako je prva odigrana karta Petica,igrač koji igra sledeću na nju,sam odlučuje,da li će taj red ređati uzlazno,ili silazno.U slučaju da je prva odigrana karta Kec,tada se svi redovi u tom deljenju ređaju uzlazno.Tačnije,na prvog Keca,uvek dolazi Dvojka.Sa Nulom se red ne može započeti,ona se postavlja na poseban način,a takođe se zasebno i boduje.
Igre sa kartama 0000000f
U našem primeru sa slike,prvi igrač je odigrao Peticu.Posle nekoliko odigranih poteza,situacija na talonu je sledeća:
-u I-om redu,može se odigrati 8-crveno,
-u II-om redu,mogu se igrati 6,ili 4-zeleno,
-u III-em redu,sledi 3-žuto,
-igrač može odigrati jednu od preostalih Petica i započeti novi niz.
Ako igrač nema ni jednu od pomenutih karata,vuče sa ostatka,pa ako ni nju ne može odigrati,govori: „Dalje“.
SPECIJALKE : Kao što je već rečeno,ovo sve je jako prosto,ali postoje i Specijalke, koje igri daju poseban ton.
2+ : Ova karta se može igrati na niz u istoj boji,a obavezuje sledećeg,da kupi 2 karte sa ostatka i propusti hod.Ona se može igrati na: Brojčanu kartu,Most,4+,ili istu takvu 2+.Posle nje se niz nastavlja normalno,kao da je i nema.
4+ : Ova karta se igra na bilo koju boju i bilo koju kartu,osim na Stop.Obaveza sledećeg igrača je,da kupi 4 karte sa ostatka i propusti hod.
Most : Most se može igrati na bilo koju kartu odgovarajuće boje,a označava promenu smera.Npr,na niz 5,6,7,odigrani Most znači,da se na dalje ređa silazno:6,5,4,itd.U istom nizu se mogu naći i dva Mosta,pa čak i jedan do drugog.U svakom slučaju,drugi Most označava povratak na stari smer ređanja.Most se ne sme postaviti na startnu kartu u nizu,ali ni na njenu susednu.Ako je,kao u našem slučaju,prva karta Petica,Most se ne sme postavljati na Petice, Šestice i Četvorke.
Semafor : Semafor menja boju niza,a odigrava se na bilo koju kartu,osim na drugi Semafor.Igrač,koji nastavlja niz,sam se odlučuje za jednu,od preostale 3 boje.
Džoker : Džoker se može postaviti umesto bilo koje Brojčane karte.Ako se postavi na Semafor,može predstavljati kartu bilo koje preostale boje,a konkretnu odluku tek donosi igrač, koji igra posle postavljenog Džokera.
Npr, imamo niz:3,4,5,Semafor,Džoker.Pošto je niz bio plav,Dšoker menja Šesticu,ali ona može biti crvena,žuta ,ili zelena.O njenoj boji odlučuje igrač,koji će na Džokera u jednom od sledećih poteza odigrati Sedmicu,bilo koju,osim plave.
Stop :Stop se postavlja na svoju boju i označava,da je taj niz zatvoren.Tačnije,na njega se dalje ne može ređati.
Primer:
Igre sa kartama 00000000t
5-plavo (prva Petica) 5-zeleno (početak niza)
6-plavo (rastući niz) Džoker (nezna se,dali
7-plavo je niz rastući,ili
Semafor (sledi 8 u bilo opadajući)
kojoj od preostale 7-zeleno (Džoker je
3 boje) menjao 6)
Most (sledi 6 u drugoj 2+ -zeleno
Boji) 4+
6-crveno Semafor (8 u drugoj
4+ boji)
Stop (više nema ređanja) 8-crveno
Semafor (9 u bilo kojoj
boji, osim crvenoj)
9-plavo,itd...
U slučau da prvi igrač,kao svoju prvu kartu,odigra Devetku,sve Devetke započinju nizove i to opadajuće,bar na početku.
Brojčane karte,kojima se započinje niz,ne smeju se naći u sredini,već sve služe za početke 8 različitih nizova.
Nula se odigrava posle Deveetke,odnosno Keca,ako je niz opadajući,ali ona ne može biti odigrana odmah posle prve karte u nizu.Znači,Nula može doći npr:1,2,3,...,9,0,ili 1,2,3,Most,2,Džoker(nesme Kec),Nula.
BODOVANJE : Za svaku odigranu Nulu,igrač odmah dobija -5 bodova.Za odigran poslednji (osmi) Stop,nagrada je -10 bodova.
Partija se može završiti na četiri načina:
a) Igrač ostaje bez karata,pre nego što se istroši ostatak i on u tom slučaju dobija nagradu od -20 bodova,a još i po -1bod za svaku kartu,koja je ostala u ostatku.
b) Postavljen je poslednji Stop,a ostatak još nije istrošen.Igrač,koji ima najmanje bodova u preostalim kartama,piše po -1 bod,za svaku kartu,koja je ostala u ostatku.
c) Igrač ostaje bez karata,a ostatka nema,pa je nagrada samo -10 bodova.
d) Ostatak je istrošen,a zatim je odigrano svih 8 Stopova,ili se igra zablokirala. Pobednik je igrač sa najmanje bodova u svojim kartama i on u tom deljenju ostaje bez ikakvih bodova.
U sva četiri slučaja,protivnicima se pišu pozitivni bodovi,koji su im ostali u preostalim kartama.Za tu priliku one vrede:
-Stop i Nula,po 10 bodova,
-Džoker,10 bodova,
-2+,4+,Most,po 2 boda,
-sve ostale karte,po 1 bod.
IGRA BEZ OSTATKA : Kada se istroši ostatak,igrači nastavljaju normalnu igru,bez kupovine.Igrač ne sme reći.„Dalje“,ako ima bilo šta da igra.
Igra se onoliko deljenja,koliko ima igrača.
Pobednik je igrač,sa najmanjim brojem bodova.
Nazad na vrh Ići dole
 
Igre sa kartama
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Pravila za igre!!!

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Download Zona :: Ostalo :: Sve ostalo-
Skoči na: